onsdag 23 december 2009

Uppesittarkväll- eller not...

Det är ju den berömda uppesittarkvällen i kväll. Det firade jag och Daniel genom att, efter att vi bastat julbastu med de små och lagt de i sina sängar, vila "en liten stund" i sängen. Två och en halv timme senare, här har ni oss igen ;)


Dagen började med att vi "hängde på låset" till Kvantum klockan 8.05. Otroligt nog, var det redan fullt med folk då. Drygt en timme senare hade vi handlat allt vi någonsin kunde önska och lite till (efter komplettering på Coop), förutom Legymsallad. Déja vu från förra året, då var det också slut i hela stan! Ännu en jul utan Legymsallad framför en alltså, snyft ;) Nåväl, vi köpte Coleslaw i stället, och det funkar nog det med.

Efter mathandlingen var vi med om ännu en upplevelse :) Vi skulle ta en fika i väntan på att andra affärer skulle öppna klockan 10. Då såg vi att det fanns semlor att köpa i cafédisken. Coolt, tyckte vi, att äta säsongens första semla efter att man julhandlat. Det var bara det att före klockan tio fick man endast köpa mackor, bullar och wienerbröd :O eftersom de räknades som frukost :O Vi bara stod och gapade! Alltså, semlorna stod där, men man FICK inte köpa dem för att först ska man äta frukost, typ! Vi hade lite lust att fråga om man kanske inte fick ta mjölk till kaffet heller innan klockan 11.35, fråga bara för att inte ställa till med en scen, liksom ;) Men nej, sådana är ju inte vi, så vi beställde snällt ett varsitt wienerbröd till kaffet och satte oss...



Idag har det lagats julmat i stugan! Daniel lagade:

- Janson
- 130 köttbullar
- Marinerade revbensspjäll
- Förberedde skinkan och marinaden (den ska i ugnen först i morgon)

Jag lagade:

- Finsk kålrotslåda
- Sill Aurora (som vi alltid har till jul)
- Senapssill
- Kokade och hackade ingredienserna till Rosolli, en finsk julsallad


Vi har sänkt temperaturen i vårt varmförråd till 7 grader, och använder det som extra kylskåp.


Kålrotslådan skulle stå i ugnen i tre timmar. Det är fascinerande att laga sådana här riktigt gamla traditionella maträtter tycker jag! Ingredienserna är de enklaste (för att det var vad som fanns till hands på den tiden), men genom att pyssla till det i många olika moment lyckades man ändå få till något speciellt och extra gott till julen.


Sötaste små barnen pysslar juldoftande apelsiner med nejlika. De har haft en underbar dag, med bland annat två timmars utelek alla fem :O


Koncentrerad...


HÄR hänger de nu och sprider väldoft i huset!